Radiaţiile în condiţii controlate pot avea efecte benefice, astfel încat observăm:utilizarea radiaţiilor în tratamentele medicale (distrugerea celulelor canceroase),diagnosticări (radiografii), în industria alimentară (conservarea alimentelor) în industria farmaceutică (sterilizarea instrumentelor chirurgicale), etc.
Efectele radiaţiilor nucleare asupra omului depind de câţiva factori foarte importanţi: cantitatea de radiaţii primită de victimă, locul care a fost iradiat, vârsta persoanei expuse și timpul în care este supus radiațiilor.
Efectele biologice ale radiatiilor pot fi grupate în:
1)Efectele somatice, care apar la nivelul celulelor și afectează fiziologia individului expus; pot provoca distrugeri ce duc la moartea individului sau la reducerea speranței de viață.
În cazul unei doze mari (6 sieverţi la Cernobâl)- decesul este o consecinţă sigură.
Între 4 şi 4,5 sieverţi, jumătate din persoane mor. Radiaţiile ard pielea, distrug sistemul nervos central, măduva osoasă şi celulele digestive. În plus, întregul sistem imunitar se prăbuşeşte.
Încă de la o expunere de peste un Sievert, apar primele simptome: greţuri, vomă, hemoragii interne. Toate aceste efecte sunt cauzate de moartea celulelor.
Dacă iradierea este medie, celule reuşesc să supravieţuiască dar se alterează AND-ul lor lucru care poate declanşa apariţia unor cancere ani sau chiar zeci de ani după expunerea la radiaţii. Cele mai frecvente forme de cancer sunt leucemia cancerul de tiroidă şi mai târziu, cel de plămâni sau de piele care pot apărea şi la 40 de ani după iradiere. Pentru moment nu s-a demonstrat că ar exista un risc ereditar , o alterare a spermatozoizilor sau a ovocitelor.
În sfârşit, impactul unor doze mici de radiaţii - sub 0,3 Sieverti - este greu de măsurat, nu se poate spune obiectiv cum îi răspunde organismul uman. În afară de posibilitatea de a face cancer, se mai evocă :cataractele, bolile cardiovasculare şi dereglarea sistemului nervos central.
2)Efectele genetice, care apar în celulele germinale conducând, astfel, la mutatii genetice la descendenți.
Cele mai importante efecte se observă la celulele germinale. În urma interacțiunii dintre radiații și celulele germinale se observă o alterare a cromozomilor și a codului genetic - ADN. Gravitatea acestor probleme este amplificată prin transmiterea lor la descendenți chiar și la doze foarte mici.
Cum te poţi feri de radiaţii? În afară să te închizi într-un local ca să eviţi pe cât se poate inhalarea de particule iradiate, nu există multe soluţii. În schimb cancerul la tiroidă poate fi evitat prin înghiţirea unor pastile de iod. Leacul trebuie să fie administrat în jumătatea de oră ce urmează expunerii la razele nucleare. Iodul are particularitatea de a satura tiroida, iodul radioactiv nemaiputând atunci să se fixeze pe glandă.
Bravo
RăspundețiȘtergereBravo!
RăspundețiȘtergere